2011. július 25., hétfő

Bilincs

Az alábbi képek valamilyen módon bilincset ábrázolnak, ami rendkívül gyakori motívum a börtönrajzokon.
Ezen a képen sok börtönjellegzetességet figyelhetünk meg, de a legjellemzőbb a bal alsó sarokban látható, megrepedt szívet tartó, megbilincselt kéz. Érdekes, hogy a kezek csonkoltnak tűnnek, pedig biztosan nem ez volt a készítő szándéka. A fő motívum a kézben pihenő kisbaba, akinek a szívét adná a fogvatartott, de nem képes rá, mert meg van bilincselve. Ennek az a jelentése, hogy a fogvatartott a börtönben bánkódik, hogy nem találkozhat a kisgyermekével. 
Jellegzetes börtönrajz, a kapucni mögé bújó, összebilincselt fogvatartott. Érdemes megfigyelni, hogy flip-flop papucsban van. Ez valamilyen szempontból a menőséget sugallja. 
Láncbilincsben lévő, álmodozó fogvatartott. Allegórikusnak mondható börtönrajz. Itt egy másik változata ugyanennek a rajznak:
Pálinkás Péter gyűjtése

  A rózsa az elvesztett ifjúságot, a reménytelen szerelmet, azaz a szabad életet jelképezi.  
Börtöntipikus satírozásos technika. Ezeketa rajzokat fénymásolni is szokták, és színes filctollakkal, golyóstollal teszik szebbé.
Ezt a képet egy előzetesen letartóztatott nő készítette. Felethetően őt magát ábrázolja, ahogy öv- és lábbilincsben megy a börtön folyosóján. A körfolyosó korlátja mellett egy háló van kifezsítve, aminek az a célja, hogy megelőzze az ugrásos öngyilkosságot. Az alak mellett jobbra, a zárkajtón látszik a tátika és a hessznyílás. A számos más egyéb apró részlet pontos ábrázolása arról tanúskodik, hogy a fogvatartott kiemelkedő intellektusú.


Nincsenek megjegyzések: