2011. október 20., csütörtök

Etnikai konfliktusok a börtönben 3. (Tiszthelyettes börtönőrök véleménye)

A még nem teljes mértékben publikált falfirkák és rajzok elemzése mellett, csoportos interjúk (fókuszcsoportok) alapján az alábbi előzetes következtetéseket vonhatjuk le:
1. A roma-magyar ellentét a börtönben verbális szintű.
Több esetben figyelhető meg, hogy a roma és a magyar fogvatartottak a magyar börtönben összetartanak. Ennek talán az elsődleges oka a közös nyelv, a magyar, használata. Ilyet én magam is tapasztaltam egyszer Ausztriában. Egy magyar roma fogvatartott Ausztriában inkább magyarnak vallotta magát, amikor beszélgettem vele, nem pedig romának, holott a börtönben rajta kívül több roma volt, elsősorban bolgárok és románok. Ezt a vélekedést a magyar tiszthelyettes börtönőrök is alátámasztják.
2. A börtönben a romák és a magyarok - verbalitáson túli vagy melletti - összetartása racionális.
Tiszhelyettesi megfigyelés, hogy egyes magyar börtönökben a külföldi fogvatartottakkal szemben szövetkeznek és tartanak össze a roma és a magyar fogvatartottak. Az egyik interjúalany egy muszlim/arab identitású fogvatartotti csoportról beszélt, akiktől a véleménye szerint a magyar és a roma fogvatartottak egyaránt tartottak.
3. A magyar és a roma fogvatartottak egyaránt a személyi állomány ellen fordulnak. Ennek elsődleges oka a végrehajtó állomány tapasztalatlansága, valamint viszonylag alacsony átlagéletkora. A percipiált átlagéletkor 20-21 év. Ez a vélekedés azt jelenti, hogy a börtönben még mindig erősebb a bűnözői identitás, mint az etnikai. 

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezzel tisztként is egyetértek!