2019. május 20., hétfő

Börtönikon 2. (Depriváció mint fogalmi keret a börtönrajzon)

Az alábbi poszthoz érdemes elolvasni ezt is: Börtönikon.



A fenti rajz talán öt-hat perc alatt készülhetett, jellegtelennek tűnik, azonban nagyon sokat árul el a börtönről magáról. Korábban elemeztem egy sokkal jellegzetesebb Börtönikon című rajzot, ami sokkal kidolgozottabb, bizarr - de a börtönre mégis jellemző - módon azonban, sokkal érzelemmentesebb is. Az a másik rajz tele volt élő, harsány szimbólumokkal, és a szimbólumok elemzése sok időbe telne. A fenti rajzon kevés szimbólumot lehet látni, de mégis arról árulkodik, hogy a készítő fogvatartott nagyon szenved a börtönben. A korábbi rajz inkább arról szólt, hogy hogyan kell túlélni a börtönt. Ez pedig arról szól, hogy hogyan nem sikerül. Nem sikerül, pedig a börtönben jogokat garantál az állam. Néhány jog azonban azért nem érvényesülhet, mert a fogvatartottak a foucault-i gépezetek (dispositif) miatt tagadásban vannak. Nem elsősorban pszichológiai elhárító mechanizmus ez, bár az is, hanem inkább egyfajta hatalomnak való behódolás, ami egyébként a pszichológiai elhárító mechanizmus is. Itt a hatalomnak való behódolás a lényeg. A szégyen azonban a pszichológiai elhárító mechanizmussal közös vonás. A szégyen itt abban ölt testet, hogy a rabok be vannak zárva egy épületbe, és kint szabad emberek lézetnek, és a benti lét is egy emberi létezés, ahogy a kinti is. A kinti maga az éden, a benti maga a pokol. A pokollal szemben kompenzálnak a Börtönikon szimbólumai. A fenti kép azonban felállalja a börtönön belüli exziszteniciát, nem tagadja, hogy a kinti világ hiánya (depriváció) a legnagyobb kín. Az emberi létezés rendkívül szikár, ősi, elemi, ösztönös, szinte állatias jelzésével állunk itt szemben, mint a természeti népek rituális szimbólumai esetén. A jog egyszerűen hatásképtelen a dipositif ellen, és ezt így érzi a lelkében, a lénye lényegében a fogvatartott.  


A piros színnel jelölt részek szimbólumok a rajzon, nagyjából ez a jelentésük:
- NATO drót: be vagyok zárva, nincs menekvés
- síró fogvatartott: van, aki teljesen bereccsen itt
- integető fogvatartott: van, aki feltalálja magát, és kihasználja a lehetőségeket
- őr, túlméretezett fegyverrel: azért a fegyveré a hatalom. Ahogy Ice-T is mondja: "So I studied the inmates // To see who had the power // the Whites? The Blacks? // Or just the gun tower!"
- torz fogvatratott: így, vagy úgy, de túl lehet élni, az átlag ezt teszi
- kigyúrt fogvartartott: az egyik torzzal van együtt a kép közepén, az alkotó valószínűleg a gyúrást látja az egyik kiútnak, de
- kit vannak a szabad emberek.
Az utolsó szimbólum az, ami nem jelenik meg a Börtönikon című rajzon, és ez az, ami igazi érzelemről árulkodik, és ez az, ami a börtön szabadságának keretet ad. A börtön még a NATO dróttal együtt is szabad, mert lehet egymással bent szabadon vetélkedni, lehet a rendért harcolni, a hatalomért küzdeni, lehet sanyargatni a szerencsétlen embereket. A szabad emberek képe azonban ott van, és nem lehet letagadni. (Egyébként erre törekszik a Börtönikon című kép.) Ezen e képen tehát kevesebb a szelf-reprezentáció (a maszk), mint a másikon.     

Nincsenek megjegyzések: