2013. február 1., péntek

Mit jelent a 8,26%?

A fenti ábrát nagyon sok szempontból lehetne elemezni, azonban én most a börtönbeli szexuális depriváció szempontjából teszem. Érdekes kutatásmódszertani kérdés is a dolog.
A jelenleg (2013. 02. 01.) hatályos Btk. alapján a hazai börtönökben 1460 olyan fogvatartott van, aki a nemi erkölcsbe ütköző bűncselekmények egyikét követte el, ez a fogvatartottak 8,257%-a. Ezek jó része erőszakos bűnelkövető.
Ezen felül nem lehet igazán tudni, hogy hány olyan fogvatartott van, aki a bűncselekményét szexuális motívummal követte el. Ezek száma bizonyára nagyobb. Úgy lehetne gondolni, hogy csupán ezen fogvatartottak szexuális késztetéseivel van gond a börtönökben.
Mint ahogy ebből a blogból is látszik, a fogvatartottak rajzainak leggyakoribb tartalma a szexuális depriváció.  Ez azt jelenti, hogy a fenti nyersadat nagyon csalóka; nem azt árulja el, hogy a magyar börtönökben hány szex offender van, hanem azt, hogy hány embert ítéltek el nemi erkölcs elleni bűncselekmény miatt letöltendő szabadságvesztésre.
További következtetés az, hogy a szex offenderek és a normál fogvatartottak között elmosódik a határ.

2 megjegyzés:

serpens írta...

hát, az szerintem normális, hogy egy börtönben felülreprezentált a szexuális téma a kényszrű megtartóztatás miatt, azonkívül emiatt a regrediáció, és a normál esetben esetleg szunnyadó csatornák megélénkülése sem furcsa...azonkívül a jellemdefektus miért pont a szexualitásban ne nyilvánulna meg, ha hajlamos az ember határokat átlépni, hogy kielégíthesse a vágyait(lop, rabol, csal, üt, ...) miért pont a szexualitás területén ne jelentkezne ugyanez a tendencia, azonkívül a börtön egy erőszakos, természetellenes közegként lehet, hogy beinterferál

Gergely Fliegauf írta...

Persze, teljesen így van. Arra próbáltam célozni, hogy a statisztikai adatokkkal nem lehet leírni a valóságot.