2011. december 8., csütörtök

William Hogarth: A gonoszság négy fázisa

Ebben a blogban egy nagyobb munkát, egy esetleges könyvet, készítek elő, ami a börtönbeli naiv és valódi művészetről és a börtönfirkákról fog szólni. Az előzményekhez mindenképpen meg kell említeni William Hogarth művét, aminek a börtönhöz és a falfirkához is köze van. A propaganda célú képek az sugallják, hogy elvetemült az ember még akkor is, ha állatokat kínoz; hogy az ember kihasználja és gyötri az állatokat, és aki ezt teszi, az amúgy is brutális, akár terhes nőket is képes lemészárolni, és később börtönbe kerül, ahol az államgépezet - a társadalom elfogadott szemhunyása mellett - ugyanúgy bánik el vele, ahogy korábban ő az állatokkal.

Mai szemmel ez a képsorozat talán inkább állatvédő szándékúnak tűnik, de mégis allegórikusan ábrázolja a rabok és a bűnözők eletvitelét, gonoszságát, majdan a vesztét.
Érdekes a párhuzam az antiszociális személyiségzavar DSM kategorizációjával: itt is állattkínzásről van szó.
A képek mégis rémségesek, traumatizáló hatásuk van, és talán mintha arra is törekednének, hogy a látott szörnyű dolgokat valahogy kiéljék. Ebből a szempontból a képek fontos adalékul szolgálnak a "szörny" képekhez ezen a blogon.
Hogy a szörnyűség és a kínzás mennyire foglalkoztatja a rabokat, példa lehet rá az a kép, amelyen egy robot tép szét egy embert.  
William Hogarth négy képből álló sorozatán a falfirka és a börtön egyaránt szerepel. Az első képen fiatalok állatokat kínoznak valóban gonosz módon. Középen egy ifjú a falra egy aksztott embert rajzol, mintegy sugallva, hogy a gonoszságnak halál lesz a vége.


A második képen egy lovat és egy birkát vernek az utcán. A ló nem bírta a terhet és összecsuklott, négy ügyvéd ült a kocsin, akik fel vannak háborodva, hogy nem jutnak el a célukig, holott két kocsit is rendelhettek volna.


A harmadik képen egy utonálló rabló megöli az élettársát. Elvágja a nyakát és a csuklóját. A nő terhes. Felháborodott tömeg tartóztatja le. 


A negyedik képen a kivégzett gonosztevőt a Newgate börtön melletti pódiumon nyilvános felboncolják, hogy gazdagítsák az anatómiai ismereteket. A holttest fejébe csavart rögzítenek, és egy kötéllel felhúzzák, kivágják a beleit, amit egy személy hordóba gyűjt össze. Ironikusan a hordó mellett egy kutya a halott rab szívét szaglássza. Ez utalás az első képre, ahol egy kutyát kínoznak.

   
  

1 megjegyzés:

Zsuszi írta...

A második képen a hordós kocsi éppen egy játszó gyermeken halad át... Gyermekek és állatok egyaránt kiszolgáltatottak a gonoszságnak!